Misiunea noastră este să aducem știința în mâinile copiilor, prin ateliere practice la ei în clasă și în expoziții interactive.

Activăm începând cu 2015, ca răspuns la nevoia comunității de activități educaționale și recreative alternative, din domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematica) pentru copiii de toate vârstele.

Reținem mai puțin, între 10% și 50% din informații atunci când doar audiem / citim un curs, însă reținem 75-80% când exersăm practic noțiunea. Transpunerea în practică a teoriei este extrem de utilă.

Parteneri

Mulțumim partnerilor noștri pentru sprijinul acordat în derularea proiectelor.

Proiectele noastre

1. Ateliere practice

Ne-am propus să ajungem cu atelierele practice în cât mai multe școli și grădinițe. Peste 8000 de copii au beneficiat de ateliere în clasă în cadrul Școlii Altfel.

2015: 425 copii
2016: 480 copii
2017: 2130 copii
2018: 2320 copii
2019: 2550 copii

Peste 40.000 de copii au beneficiat de atelierele gratuite pentru grupuri organizate în Orășelul Cunoașterii sau în cadrul evenimentelor partenere.

Câteva din festivlurile și evenimentele la care am participat.

SciKids-Festival de știintă
Sci+Fi Fest
Bucharest Science Festival
Noaptea cercetătorilor
Festivalul luminii
Noaptea muzeelor
RoJAM 2.017,
Sinaia Forever
Conferințele Enformation
Lights of the World etc.

2. Cercuri pedagogice

În 2016 am început să organizăm cercuri pedagogice arătându-le cadrelor didactice interesate, cum îi pot atrage pe copii spre știință, prin experimente cu materiale la îndemână.

Peste 250 de cadre didactice au fost beneficiari direcți ai poiectului și peste 6250 elevi au fost beneficiari indirecți prin activitățile desfăsurate ulterior de care cardele didactice participante la cercurile pedagogice.

La finalul proiectului, fiecare cadru didactic participant a primit câte un kit de experimente cu care se puteau face 20 de experimente la clasă, cu elevii.

3. Caravana Jocurile Științei

Din 2018 organizăm Caravana Jocurile Științei, o Expoziție interactivă itinerantă (7-10 zile) ce își propune să ofere copiilor, cadrelor didactice și părinților din țară, o întâlnire inedită cu știința și posibilitatea de a testa exponatele-joc din Orășelul Cunoașterii la ei in oraș.


O galerie formată din 35 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică (optică, mecanică, electricitate, echilibru etc.), matematică, geografie, logică etc.
+
Ateliere interactive pentru grupurile școlare (structurate în funcție de vârsta copiilor, cu durată între 0.5 și 1.5 h și teme de fizică, chimie, matematică).

2018-2019
3 orașe / 4 ediții
Buzău / Craiova / Tulcea / Buzău
peste 8500 elevi beneficiari
peste 600 cadre didactice beneficiare

Obiectivele Caravanei:
• Creșterea gradului de acces la metodele non formale de cunoaștere a știintei;
• Stimularea interacțiunii dintre copii și știință, prin exponate și ateliere interactive;
• Oferirea unor alternative de învățare prin joc, pentru cadrele de didactice.

4. Taberele Urbane

Timp de o săptămână, în cadrul Orășelului Cunoașterii copiii parcurg o aventură interesantă, cu experimente și proiecte care explică legăturile dintre știință, tehnologie, inginerie și inovație.

4 ani / 2016-2019
14 tabere
280 de copii beneficiari

Experimentele și atelierele sunt îmbinate echilibrat cu pauze de joacă și inteacțiune cu exponatele din Orășelul Cunoașterii dar și cu pauze pentru gustări și prânz.

5. Proiectul AltViitor

10 kituri cu câte 5 exponate interactive au fost trimise către școli din România pentru a fi utilizate de către elevi și cadre didactice cu scopul de a le arăta modul în care informatica (programarea) și celelalte discipline școlare sunt interconectate.

10 școli beneficiare
10 kituri
50 jocuri /
exponate interactive

Pian cu linguri,
Reflexometru cu 4 butoane,
Tija cu inel,
Căsuța matematicii,
Harta României
Pe lângă programare, elevii vor putea descoperi cât de ușoară devin fizica, matematica, logica sau geografia.

Elevii vor putea să monteze și să demonteze jocul, să scrie codul sau să-l modifice, descoperind astfel programarea.

ASOCIAȚIA PRO CUNOAȘTERE
Orășelul Cunoașterii
str. Pajurei nr. 3A sector 1, București
email: contact@oraselulcunoasterii.ro
tel.: 0723 390 449
www.oraselulcunoasterii.ro